Sunt nucile de ajutor in lupta cu kilogramele nedorite?

NuciWest Lafayette, – “Poftim nucile!”, spuse Drew Sayer, absolvent in stiinta nutritiei, inainte de a ma conduce in MRI (aparatul de scanare prin rezonanta magnetica). “Mesteca-le. Inghite-le. Nu-ti misca, capul.”

Mi-am miscat capul, lucru ce a condus la miscarea imaginilor rezultate. Dar daca totul decurge bine, cercetatorii de aici, de la Universitatea din Purdue, vor avea o multime de scanari cerebrale, ce vor arata clar ce se intampla in creierul subiectilor testati – in timp ce ei mestecau nuci. Aceste scanari ar putea raspunde unei intrebari vechi de cand lumea: “Sunt, oare, nucile de blamat?”

Rapoartele despre multiplele lor beneficii sunt binecunoscute: studii ce arata ca oamenii ce consuma nuci (nuci de pom precum caju, migdale si fistic, impreuna cu sora – leguma, aluna), traiesc mai mult si mai sanatos si au mai putine riscuri de a dezvolta boli cronice precum cele cardiace, respiratorii si diabet de tip II.

Dar probabil ca cea mai naucitoare veste este ca nucile ar putea ajuta la mentinerea unei greutati corporale normale. Studiile au aratat ca oamenii pot gusta o cantitate moderata de nuci fara sa se ingrase si au mai aratat ca aceste nuci pot ajuta chiar la diminuarea kilogramelor nedorite.

Nuci sanatoase Aceasta calitate dietetica a nucilor este greu de acceptat, mai ales in momentul in care stii ca doar cateva grame de nuci, nici macar o mana plina, contin intre 160 – 200 calorii. Si toate aceste calorii provin din grasime. Gram cu gram, nucile caju, pecan si alunele de padure sunt pline de  mai multe calorii decat multe dintre felurile de mancare procesata, blamate pentru existenta numarului mare de obezi. Potrivit ideilor legate de dieta, cei mai buni prieteni ai unei persoane ce tine dieta sunt legume ce contin apa, precum telina si morcovii.

Unul dintre cei mai cunoscuti oameni de stiinta in materie de nutritie, Richard Mattes din Purdue, a analizat acest asa-zis paradox si a ajuns la niste concluzii, daca nu inca sigure, atunci cel putin bizare. Cel mai recent studiu al sau a fost finantat de grupul Almond Board din California, aspect ce ar provoca ingrijorari vis-a vis de partinire. Dar dr. Mattes detine un record personal in a  se pune in dezacord cu cei ce finanteaza stiinta si de a provoca controverse  legate de nutritie.

El a publicat o lucrare in 1991, la un centru de cercetare din Philadelphia ce este finantat cu bani proveniti de la companii de procesare a alimentelor, in care arata ca industria, si nu solnitele de sare de pe mese, este direct responsabila pentru consumul vast de sodiu al tarii. El a ajutat, de asemenea, la stabilirea faptului ca oamenii sunt mai putini capabili sa detecteze caloriile din bauturile dulci si nu numai, decat din alimentele solide si astfel sunt mai putini capabil de a se abtine de la supra-consum.

“Nucile au cateva caracteristici importante pentru acesti oameni”, sustine dr. Mattes. Pentru inceput, chiar si o mica cantitate te face sa te simti plin. Oamenii de stiinta numesc acest sentiment “satietate”; este un domeniu activ in cercetarea alimentara si de marketing in aceste zile, cu atat mai mult cu cat gustarile au devenit un fel de a patra masa, ce adauga un plus de 580 de calorii consumului mediu zilnic al unei persoane.

Oare de ce nucile linistesc atat de bine apetitul ?

Dr. Mattes a atras atentia asupra catorva studii. “Nucile sunt bogate in proteine, si proteinele sunt satioase”, spune el. “Sunt bogate in fibre, si fibrele sunt satioase. Si sunt bogate in grasimi nesaturate, si exista literatura de specialitate ce sustine ca acestea au valoare de satietate. Nucile sunt crocante si acest lucru ar sugera chiar aspectul mecanic pe care mestecatul il genereaza ca pe un semnal de satietate”.

NuciConform anumitor studii, gustarile cu nuci ofera posibilitatea de a manca mult mai putin si mai tarziu pe parcursul aceleasi zile. De asemenea, studiile au aratat ca scaderea consumului de alimente compenseaza numarul de calorii al nucilor – cu pana la ¾.

Nucile sunt rezistente la digerare, datorita peretilor duri ai celulelor lor. Dr. Mattes estima in 2008 intr-o lucrare publicata de The Journal of Nutrition, ca o cincime din grasimea nucilor nu este niciodata absorbita de organismul uman. El a obtinut dovezi neconcludente conform carora nucile i-ar ajuta pe oameni sa consume un pic mai multa energie fara un efort fizic suplimentar.

Chiar si grasimea pe care corpul o absoarbe din nuci pare a fi binevenita. Este vorba aici de grasimea nesaturata cu o concentratie mai mica de garsimi saturate, al carei consum in exces a fost asociata bolilor coronariene. Dar chiar si cele mai bune mancaruri se consuma cu precautie, iar nucile nu fac exceptie. Continutul lor mare de grasimi genereaza puternica ispita numita de specialistii in nutritie “iti lasa gura apa” ceea ce duce la tentatia de a ingurgita o cantitate mai mare decat e necesar. Doua cani de nuci amestecate insumeaza 1.600 de calorii.

“Cand calatoresc, iau nuci cu mine”, spune Barbara Rolls, directorul laboratorului pentru Studierea Comportamentului Uman de Ingerare din Penn State si autoarea “The Ultimate Volumetrix Diet”. “Ele sunt compacte si dense ca energie, ideale pentru un drum lung de ore. Dar poti abuza usor de ele”.  Aici intervine studiul dr. Mattes. El incearca sa determine daca nucile pot castiga intaietate ca substitut pentru alte gustari. Vor ramane la fel de apetisante daca oamenii le vor manca zilnic sau vor fi date la o parte in favoarea chips-urilor sau a prajiturelelor?

Cei 20 de voluntari vor fi rugati sa manance cate o mana de migdale in fiecare zi timp de 12 saptamani. Creierul lor va fi scanat la inceputul, pe parcursul si la sfarsitul testului, pentru a se determina daca gradul de placere s-a schimbat de-a lungul timpului. Cu cat vor simti mai multa placere, cu atat activitatea neurologica va aparea pe cortexul insular, amygdala, dorsal striatum si alte parti ale creierului cunoscute ca centrii de recompensa, deoarece ei transmit mesaje de placere atunci cand facem lucruri care ne tin pe noi si pe cei ca noi, pe linia de plutire, activitati ca “a manca” si “a face sex”. (Scanarile, cunoscute ca rezonanta magnetica functionala, nu masoara, de fapt, activitatea neuronala, ci mai degraba schimbarile in circulatia sanguina, care este un bun indicator).

“Din experienta noastra, unii oameni ajung de-a lungul timpului, sa iubeasca nucile din ce in ce mai putin”, spune dr. Mattes. “Iar altii invata sa le iubeasca din ce in ce mai mult, astfel incat devin nefericiti cand testul ia sfarsit si proviziile gratuite se sfarsesc”.

Propria mea escapada  la scanner a fost doar un test pentru a “gusta” experimentul, si am primit doar 3 migdale. Dar o ora mai tarziu, cand a trebuit sa aleg locul unde sa iau cina, am ales un restaurant Pad Thai si am optat direct pentru alunele tocate.

Sursa: The New York Times (Dining & Wine)


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.