“Esti ca o leguma”

Esti ca o leguma“. O afirmatie folosita foarte des de catre adulti. O afirmatie cat se poate de gresita.

Gradina de verdeturiCand spunem cuiva “esti ca o leguma”, facem asta intotdeauna pe considerentul ca acea persoana este lipsita de energie si activitate, dar mai ales daca acea persoana sufera de o maladie cronica. Lipsa de activitate poate fi o rezultanta a lipsei de motivatie, a sanatatii precare sau a nivelului scazut de energie. Daca este sa privim aspectul energetic care determina o astfel de stare, vom remarca faptul ca primim energie din hrana pe care o mancam, din activitati sportive si in aer liber, din odihna sau de la soare, insa si din alte surse cum ar fi cele spirituale. Pentru scopul acestui articol, ma voi voi referi insa la aspectul strict nutritional al energiei organismului.

E un lucru bine cunoscut faptul ca majoritatea oamenilor mananca la pranz cea mai complexa masa din timpul unei zile, iar in cele mai multe cazuri, o astfel de masa va contine si carne. Si de cele mai multe ori, simtim ca dupa o astfel de masa, ne-am dori o siesta in stil italian, o pauza de masa pentru un binemeritat somn. Un prieten imi povestea o data zicala bunicului sau: “Fie sasul, cat de mic, dupa amiaza doarme un pic!”

Probabil insa ca toti ne-am dori un nivel energetic mai crescut pe tot parcursul zilei pentru a ne putea duce la indeplinire cat mai multe sarcini, atat la birou cat si in viata privata.

Am devenit vegetariana acum mai bine de 3 ani, iar de atunci, viata mea s-a schimbat radical. Si asta inca de la inceput. Cel mai important beneficiu pe care l-am observat odata cu abordarea acestui stil sanatos de viata este nivelul crescut de energie.

Inainte, dupa aproape fiecare masa ma lua somnul. Pur si simplu imi era greu sa ma concentrez la orice. Imi era somn sau eram molesita. Stomacul meu se chinuia ore in sir sa digere alimente grele. Insa de cand mananc mult mai simplu si mai natural, fara proteina animala, oboseala asta e de domeniul trecutului.

Am aflat mai apoi, parcurgand diferite surse de informare (carti, situri web), ca toate alimentele sunt caracterizate printr-un nivel energetic. Cartea lui Robert Morse, ” Sa traim sanatos fara toxine“, o carte pe care am gasit-o extreme de utila in parcursul meu si pe care o recomand cu toata caldura tuturor celor ce doresc sa duca un stil de viata sanatos si energetic, detaliaza in mod foarte explicit aceasta caracteristica a mancarii:

Cos de legume“…centrii sistemului nervos si cerebral contin tesuturile cu cea mai mare incarcatura electrica si cea mai mare valoare energetica din organism. S-a constatat ca dintre toate alimentele, fructele au cea mai mare energie electrica. Voltmetrele si instrumentele de masurare a energiei electromagnetice pot determina nivelul acestei energii…Lungimea de unda a radiatiei electromagnetice se exprima in angstromi. Cu cat numarul de angstromi corespunzator unui aliment este mai mare, cu atat este mai ridicata valoarea energetica a elementului respectiv. Cand consumam fructe si legume proaspete, adica le mancam fara a le supune unor procese de preparare la foc sau de prelucrare, intreaga energie electromagnetica  ridicata din acele alimente va fi transferata organismului, pana la nivel celular.”

Urmatorul tabel este extras tot din aceasi carte:

Energia hranei benefice:
Fructe proaspeteintre 8000 si 10000 de angstromi
Legume proaspeteintre 8000 si 9000 de angstromi
Lapte proaspat, neprelucrat8500 de angstromi
Legume preparate la focintre 4000 si 6500 de angstromi
Energia hranei nocive:
Lapte pasteurizat2000 de angstromi
Branza1800 de angstromi
Faina alba rafinata1500 de angstromi
Carne preparata0 de angstromi
Frecvente electrice la nivelul organismului:
Oameni (medie)6500 de angstromi
Bolnavi de cancer4875 de angstromi

Este foarte important ca alimentele pe care le consumam zilnic sa ne dea mai multa energie decat are nevoie organismul pentru a le digera. Si cu cat sunt mai simple alimentele cu atat consumam mai putina energie digerandu-le. Bineinteles, in urma unei mese copioase ne vom simti obositi deoarece corpul nostru consuma multa energie in procesul de descompunere a alimentelor in componente simple. Iar atunci cand in mod repetat consumam mai multa energie procesand hrana decat primim prin ea, ne imbolnavim.

In concluzie, continutul energetic al alimentelor pe care le consumam este esential pentru sanatatea noastra si pentru nivelul de energie pe care il avem inmagazinat in corp si la dispozitie pentru treburile zilnice.

Cu cat vom manca mai sanatos si mai energetic, cu atat vom vedea asta in dispozitia noastra zilnica. De aceea, vorba romanului “esti ca o leguma” nu isi gaseste sensul in realitatea nutritionala.


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , , ,

One Response to “Esti ca o leguma”

  1. Serena 2 May 2015 at 10:10 am #

    Foarte interesant !!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.