Cum se prepară acasă tinctura de propolis

Intrebuintarea propolisului

Tinctura de propolisPropolisul este unul din cele mai apreciate produse apicole, datorită principiilor active transmise de la plante la om, fiind o substanta rasinoasa, de culoare verde-bruna sau cafenie, cu aroma placuta, de mugur de plop, miere, ceara si vanilie. Avand un miros aromat motiv pentru care se folosește la prepararea lumânărilor de afumat. Propolisul este adunat de albine de pe mugurii arborilor – conține 50 – 55% rășină, 30% ceară, 10% uleiuri eterice aromate, aproape 10% diferite corpuri străine (polen, componente bogate în Vitaminele A, B, D, E, PP, aminoacizi, enzime, microelemente și hormoni).

Propolisul contribuie la pastrarea elasticitatii peretilor vaselor de sange, le fortifica, scade tensiunea arteriala ridicata, previne formarea cheagurilor de sange, previne oxidarea intracelulara a grasimilor si, astfel, asigura pastrarea vitalitatii celulelor (inclusiv le protejeaza impotriva degenerarii neoplazice). De asemenea, are efect negativ asupra bacilului tuberculozei, si nu numai, asupra multor alti agenti patogeni de boli infectioase, cu sensibilitate scazuta sau nula la antibiotice.

Acesta nu afecteaza compozitia microflorei intestinale, chiar folosit intern pe o lunga perioada. Este un compus natural valoros, care se pastreaza bine, aproape fara a compromite proprietatile sale curative si profilactice, timp de 5 ani sau mai mult. Propolisul este administrat mai ales sub forma de tincturi.

Tinctura de propolis este un foarte bun fortifiant, un bun protector folosit de medicina naturistă pentru întărirea sistemului imunitar, și când vorbim despre sistemul imunitar, aici ne referim la protecția împotriva oricărei boli sau afecțiuni.

Albinele astupă cu propolis crăpăturile stupului, lipesc ramele și învelitorile de pânză și își zidesc dușmanii omorâți, de exemplu șoarecii. Propolisul se folosește la prepararea lacurilor durabile pentru vase de lemn în industria cosmetică, în medicină, pentru prepararea alifiei de altoit.
Tinctura de propolis facuta acasa

Ingrediente pentru tinctura de propolis

  • 20 g de propolis mărunțit
  • 100 g de alcool (de preferinta sa fie de peste 70% si cat mai aproape de 96%)

 Mod de preparare a tincturii de propolis

  1. Alegeti propolis de tip mai moale (contine mai putine impuritati), fara semne de alterare, apoi faramitati in particule de 2-4 mm. Pentru aceasta puteti, de exemplu, pune propolisul la frigider, apoi il dati prin razatoarea mica si pe urma il treceti-l printr-o sita. Acest lucru va permite marirea suprafetei de contact cu alcoolul si obtinerea unei extractii rapide cu continut mai mare de substante active.
  2. Apoi, puneti propolisul pregatit intr-un recipient din sticla de culoare inchisa, iar peste turnati alcool si inchideti recipientul ermetic.
  3. Pastrati sticla intr-un loc intunecos, la temperatura camerei, timp de 8-10-14 zile.
  4. Agitati sticla periodic, de 4-6 ori pe zi.
  5. Tinctura de propolis obtinuta se va tine la frigider 10-12 ore, apoi se va filtra prin tifon. Va fi un lichid transparent de culoare galben spre maro inchis cu un miros specific placut.

Propolis pentru tincturaPentru a proba dacă tinctura de propolis este de calitate, faceți un test. Puneți câteva picături într-un pahar cu apă.

Dacă tinctura rămâne la suprafața și nu se împrăștie imediat, tinctura este bună.

Pentru o mai bună valorificare a propolisului, după prima filtrare se adaugă încă 50 ml de alcool, repetându-se procedura anterioară.

Propolisul solid rams in tifon se poate amesteca cu untura de porc nesarata sau cu un unt pentru a avea o crema de propolis 100% naturala.

 Indicații terapeutice

  • Dureri în gât, viroze: Se pun 4-5 picături de tinctură de propolis pe o felie de pâine, sau într-o cană cu ceai de plante. Gripă. Se iau câte 30 de picături de tinctură de propolis de 20% într-un păhărel cu apă sau lapte, de 3 ori pe zi, cu o oră înainte de masă.
  • Bronșită acută: Se iau câte 30 de picături de tinctură de propolis de 90% , de 3 ori pe zi, înainte de masă, într-un păhărel cu apă sau lapte cald.
  • Laringită cronică: Se iau câte 20 de picături de tinctură de propolis, înainte de masă, într-un pahar cu lapte cald.
  • Otită: Se pun 10 picături de tinctură de propolis în urechea bolnavă, de 3 ori pe zi.
  • Herpes: Se tamponează regiunea afectată cu tinctură de propolis de 20%.
  • Gastrită hiperacidă și ulcer gastroduodenal: Se iau câte 40 de picături de tinctură de propolis de 20%, pe stomacul gol, cu 1 litru de lapte cald.
  • Nefrită cronică: Se iau câte 40 de picături de tinctură de propolis de 20%, într-un pahar cu 100 ml de apă caldă, de 2 ori pe zi, cu o oră înainte de masă.
  • Prostatită: Se suge propolis natural, câte 5 grame pe zi, timp de o lună.
  • Dermatomicoză: Se frecționează de 2 ori pe zi zonele afectate cu tinctură de propolis de 20%.
  • Micoze: Se unge zona pielii afectate cu tinctură de propolis, de 2 ori pe zi, timp de 2 săptămâni, apoi doar o dată pe zi, alte 2 săptămâni. Calmează pruritul și înlătură ciuperca.
  • Piciorul atletului: Se pune câte 1 picătură de tinctură de propolis între degetele de la picioare, seara și dimineața, 2-4 săptămâni.
  • Ulcer varicos: Se pulverizează tinctură de propolis pe rană, timp de 4 minute la fiecare ședință. Se fac 20 de astfel de ședințe până la cicatrizare și vindecare.

Surse: jorjette.ro, bzi.ro, lataifas.ro


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , , , , , , ,

3 Responses to Cum se prepară acasă tinctura de propolis

  1. Radu 10 March 2016 at 4:35 pm #

    Buna ziua,

    Am citit undeva ca tinctura de propolis se poate optine si fara acool (pentru copii 1-4 ani). Aveti cumva cunostinta despre o astfel de reteta? Va multumesc.

    • Claudiu Pastor 11 March 2016 at 10:01 am #

      Radule, sincer nu am auzit, dar daca cumva afli reteta am fi tare bucurosi sa o imparti si cu noi.
      Doamne ajuta

  2. Ion Burciu 11 June 2016 at 1:02 pm #

    Am preparat tinctura de propolis din 200 g propolis și 500 ml alcool 96 grade,după indicațiile unui stupar.Este bine ? Mulțumesc ! P.S.propolisul l-am primit deja fărămițat și avea ceva ca niște firișoare foarte subțiri între acele granule.Acest fapt înseamnă cu nu era bun de folosit ?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.