Carnea procesată, alături de fumat, cauze principale ale apariției cancerului, declară OMS

Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat oficial ca “bacon’ul” (slanina/carne grasa), sunca si salamul, alaturi de tigari, devin cauza principala a cancerului, introducand mezelurile si carnea procesata in aceeasi categorie cu azbestul, alcoolul, arsenicul si tutunul.

Raportul Agentiei Internationale de Cercetare in domeniul Cancerului  (IARC) a declarat ca exista suficiente dovezi pentru a plasa carnea procesata in grupul 1 cancerigen cu o legatura directa in dezvoltarea cancerului de colon. De asemenea, au plasat carnea rosie, in grupul 2 ca “posibil cancerigen” la oameni. Totodata, conform IARC, consumul de carne rosie este strans legat de cancerul pancreatic si de prostata.
Expertii IARC au concluzionat:  cu fiecare 50 de grame de carne procesata consumata zilnic, creste riscul de cancer de colon cu 18% .

“In cazul unei persoane, riscul dezvoltarii cancerului colorectal in conditiile consumului zilnic de carne procesata, ramane totusi redus, dar riscul creste odata cu cantitatea de carne consumata. Avand in vedere numarul mare de persoane care consuma carne procesata, impactul privind incidenta dezvoltarii cancerului reprezinta o problema importanta a sanatatii la nivel global.” Dr. Kurt Straif, coordonatorul cercetarii din cadrul IARC.

Decizia IARC dupa un an de deliberari din partea oamenilor de stiinta internationali, a fost primita foarte bine de catre cercetatorii din domeniul cancerului insa nu la fel de bine au reactionat oamenii din industria carnii care au respins orice comparatie intre tigari si carne.

“Ceea ce cunoastem in acest moment este ca, evitarea consumului de carne rosie nu este o strategie de protejare impotriva dezvoltarii cancerului,” a spus Robert Pickard, membru al Grupului Consultativ al Carnii si professor emerit de neurobiologie la Universitatea din Cardiff. “Prioritatile privind prevenirea cancerului raman renuntarea la fumat, mentinerea unei greutati corporale normale si evitarea consumului ridicat de alcool.”

Cu toate acestea, World Cancer Research Fund a avertizat populatia ca, consumul de carne procesata constituie un pericol in aparitiei cancerului. Ei recomanda reducerea consumului de produse precum bacon, sunca, salam si a nu se consuma mai mult de 500 grame de carne rosie pe saptamana, inclusiv carne de vita, carne de porc si de miel.

Profesorul Tim Key, epidemiolog al echipei de Cercetare a Cancerului din UK al Universitatii Oxford, a declarat: “Echipa de Cercetare a Cancerului sprijina decizia IARC care sustine ca exista suficiente dovezi pentru a clasifica, carnea procesata ca o cauza a cancerului iar carnea rosie ca o posibila cauza a cancerului.”

“Noi stiam deja de posibila legatura dintre carnea rosie, carnea procesata si cancerul de colon, lucru sustinut de dovezi substantiale.”

“Aceasta decizie nu inseamna ca trebuie sa ne oprim in a consuma carne rosie si carne procesata, insa, putem incepe in a reduce consumul. Ati putea incerca sa consumati peste la cina, in locul carnatilor sau puteti opta pentru o salata de fasole la masa de pranz.”

Declaratia IARC, publicata sub forma unui articol in revista Lancet Oncology, subliniaza si avertizeaza impotriva consumului, in special, a carnii procesate. In timp ce oamenii de stiinta sunt preocupati de riscurile unui consum prea ridicat de carne, unii nutritionisti sustin ca riscul suplimentar este relativ mic si carnea aduce si beneficii organismului uman.

Dr. Elizabeth Lund – un consultant independent in domeniul sanatatii nutritionale si gastrointestinale, precum si fost lider din cadrul Institutului de Cercetari Alimentare, care recunoaste ca a realizat anumite cercetari in industia carnii in anul 2010 – a declarat: Un factor de risc mult mai mare il detine obezitatea si lipsa exercitiului fizic. In general, consider consumul de carne necesar o data pe zi, combinat cu o multitudine de fructe, legume si cereale, plus exercitii si un control al greutatii. In acest fel va conduce la un risc mai scazut al cancerului de colon si la o dieta mai echilibrata.”

Profesorul Ian Johnson, membru emerit al Institutului de Cercetari Alimentare a mai declarat ca efectul daunator al consumului de carne este destul de mic. Este cu siguranta foarte nepotrivit sa sugeram ca, efectul consumul de carnati si sunca asupra producerii de cancer de colon este comparabil cu pericolul fumului de tigara care este incarcat cu substante cancerigene chimice cunoscute si care cresc riscul cancerului pulmonar in cazul fumatorilor in jurul anilor 40.”

Institutul Nord-American al Carnii a declarat ca etichetarea carnii rosii ca un pericol al aparitiei cancerului sfideaza bunul simt.
“A fost clar, in cadrul intalnirii IARC, ca o mare parte dintre membrii comisiei doreau obtinerea unui anumit rezultat in ciuda unor date vechi si inconsecvente”, a declarant Betsy Booren, vice-presedintele Institutului de Stiinte. “Ei au modificat datele pentru a asigura un anumit rezultat”.
“Carnea rosie precum si cea procesata se regasesc printre alte 940 de alimente cercetate de catre IARC in cadrul carora s-a constatat prezenta unui anumit nivel de pericol “teoretic”. Doar o anumita substanta, un produs chimic gasit in pantalonii de yoga, a fost declarata de IARC ca fiind necancerigena.

“IARC a declarat ca oamenii se pot bucura de clasele de yoga, insa, ar trebui sa nu respire (clasa 1 cancerigen), sa nu stea langa o fereastra insorita (clasa 1), sa nu aplice pe piele aloe vera (clasa 2B) in cazul arsurilor solare, sa nu bea vin sau cafea (clasa 1 si 2B) si sa nu manance gratar (clasa 2A). Daca lucreaza ca si frizer sau au un loc de munca in ture (clasa 2A), ar trebui sa se orienteze catre o noua cariera.”

Sursa: theguardian.com
Traducator: Alina Iordan


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.