Mindsight: noua stiinta a transformarii personale – Daniel J. Siegel

Distribuie:

Mindsight - noua stiinta a transformarii personaleCartea psihiatrului dr. Siegel „Mindsight: noua stiinta a transformarii personale” descrie o metodă nouă de ați transforma viața în mai bine, prin conectarea emoțiilor conștientizate cu reacțiile corecte ale corpuluiTermenul mindsight, observarea minții, este un concept creat de autorul cărții, și se referă la o atenție concentrată care ne permite să vedem mecanismele interne ale minții noastre. Este abilitatea elementară pe care se întemeiază inteligența socială și emoțională.

Cartea este structurată în două părți. În prima parte sunt explicate noțiunile de bază, mecanismele și funcționarea creierului. Dacă nu ești interesat de partea de teorie poți sării direct la partea a doua a cărții, în care autorul descrie metodele prin care se poate dezvolta această abilitate de mindsight, prin exemple luate din practica sa de psihiatru. Limbajul este ușor de înțeles, de multe ori m-am regăsit în problemele și situațiile prezentate, deci aș putea spune că această carte este de recomandat tuturor care vor să-și îmbunătățească relațiile cu ceilalți, să își controleze emoțiile și să rezolve traumele trecutului.

De obicei îmi place să rețin trei lucruri sau idei dintr-o carte citită. Din această carte aș extrage următoarele idei:

  1. Gândește-te la tine ca la un râu pentru a rămâne calm și echilibrat. A-ți găsi echilibrul înseamnă să te adaptezi la circumstanțe și la schimbările din anturajul tău, rămânând fidel valorilor tale. Cum poți face asta? Vizualizându-te ca un râu domol curgător. Nu te ciocnești cu oamenii din viața ta, doar îi îmbrățișezi, curgi împrejurul lor și îți continui drumul tău inițial. Acesta înseamnă că este normal să ai o varietate mare de acțiuni, emoții și gânduri dar să încerci să le echilibrezi, în așa fel încât nici unul să nu preia controlul total.
  2. Practică cele trei aspecte cheie a mindsight-ului cu diferite exerciții. Aceste exerciții au efect deoarece demonstrează că emoțiile noastre nu sunt caracteristicile noastre, ele sunt experiențe temporare din viața noastră, nimic altceva. Un exerițiu extraordinar este să îți închipui că mintea ta este asemenea unui ocean. Ceea ce gândești și simți apar în forma undelor, valurilor sau chiar a furtunilor, dar acestea se mișcă la suprafața apei, iar în adâncurile sale oceanul întotdeauna este calm și seren. Emoțiile de la suprafață întotdeauna sunt temporare, dar depide de tine să găsești liniștea din adâncurile minții tale.

Daniel SiegelCu astfel de exerciții se antrenează cei trei piloni al observării minții:

  • Observația – procesul de a învăța să observi când gândurile îți distrag atenția și apoi să te concentrezi din nou asupra țintei.
  • Obiectivitate – însemnând să îți urmărești cursul gândurilor fără să le judeci, observând cum te simți și învățând din ele.
  • Deschiderea – conștiința deschisă înseamnă acceptarea a ceea ce este, fără a fi furat de acele judecăți.

Practicând aceste exerciții devi cea mai echilibrată persoană!

 

  1. În relațiile cu cei dragi încearcă să fii receptiv, nu reactiv. Cu toții ne certăm cu partenerii noștrii de viață și acceptăm acest lucru ca parte normală a vieții. Dintre factorii distinctivi care conduc la distrugerea unei relații este faptul dacă că ești receptiv sau reactiv.  Dacă ești reactiv, înseamnă că la orice reproș sau plângere pe care face partenerul tău te vei simți amenințat. Instantaneu intri în  starea de “îngheață cearta sau fugi”, încercând să pretinzi că nu s-a întâmplat nimic și ignorând problema, să fugi de situație sau atacând partenerul. Nici una nu este un răspuns correct și conduce la probleme majore de comunicare.

Dar dacă reușești să fi receptiv cu sentimentele partenerului tău, atunci întotdeauna veți găsi moduri de a discuta problemele. Chiar dacă nu ești de acord cu el/ea,  întotdeauna ascultă prima dată și arată-i că apreciezi și înțelegi perspectivele și emoțiile lui.

În conluzie aș dorii să menționez că această carte nu este o carte de “unică folosință”, nu ajunge să o citești o singură dată. Este un manual pe care dacă îl folosești zilnic îți poți antrena mintea, îți poți re-sculpta traseele neuronale, stimulând creșterea unor zone ale creierului care sunt esențiale pentru sănătatea mintală.

Recenzie scrisa de Noemi Katona


 Informează-te dacă vrei să fii sănătos
Vrei să fii sănătos?

Dacă vrei să primești informații interesante, practice și utile, înscrie-te aici

Distribuie:

, , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply